Contact:
Carlo Van Dyck
tel: +32 475 410 810
email: info@tragewegenkoningshooikt.be

Meer info:
Over Trage Wegen vzw: www.tragewegen.be
Over Trage Wegen Koningshooikt: www.tragewegenkoningshooikt.be


Wie zijn wij? -
INWONERS VAN ‘BEKOORLIJK KONINGSHOOIKT’
Op Valentijnsdag 2007 zetten zich een dozijn Hooiktenaren olv. Hubert De Potter rond de tafel, allen met dezelfde bekommernis: de herwaardering van ‘trage wegen’ in Koningshooikt. Trage wegen zijn paden die niet bestemd zijn voor gemotoriseerd verkeer. Door de sterk toegenomen verkeersdruk en de hertekening van de leefomgeving, zijn deze aloude veldwegen, bospaden, kerkwegels… ook genoemd buurtwegen, sterk onder druk komen te staan. Iedereen die het belang van trage wegen onderschrijft en geïnteresseerd een steentje wil bijdragen, is welkom in onze ploeg.
Vandaag maken van de werkgroep deel uit: Alida Van Parijs, Maria Pelgroms, Rita Renckens, Eddy Siebens, Louis Mertens en Carlo Van Dyck.

Realisaties -
KONINGSHOOIKT,  DE LIERSE WANDELTUIN!

Zes wandelroutes!
Na de eerste inventarisatie ter plekke stelden we vast hoeveel moois aan landschap en natuur Koningshooikt wel te bieden heeft, voldoende om er zes routes uit te stippelen, goed voor meer dan 44 km wandelplezier. Op deze manier werden heel wat oude trage wegen in ere hersteld. Bovendien werden enkele nieuwe verbindingen gerealiseerd.
Koningsbossenpad (8,4 km) - vertrek De Laag (parking achter de kerk)
Jutse Plassenpad (7.0 km) - vertrek De Laag (parking achter kerk)
VARIANT voor rolwagengebruikers, met aangepast parcours.
Stombaarshoekpad (6.0 km) - vertrek ingang Jutse Plassen aan Putsesteenweg
Lammekespad (6,6 km) - vertrek OLV-kapel Liersebaan
Brede Zeyppad (6.0 km) - vertrek brug Fort van Koningshooikt
Bunkerpad (6.5 km) - vertrek brug Fort van Koningshooikt
Wie het Jutse Plassenpad bewandelt kan bovendien gebruik maken van Natuurleerpad Jutse Plassen (1.8 km). Een idee voor een lesje natuurkunde in de scholen?

Alle wandellussen zijn bewegwijzerd. Een wijzer verdwenen of beschadigd? Geef ons een seintje.
De brochure is verkrijgbaar in Lier bij dienst Toerisme.

Rivierenland, wandelland
Op zondag 30 september 2012 opende Regionaal Landschap Rivierenland een nieuw wandelgebied (geen knooppunt-netwerk). Het behelst het gebied vanaf Lier, over Koningshooikt, Putte tot Heist o.d. Berg. Aan de voorbereiding heeft onze werkgroep een flinke bijdrage geleverd.
Met de eigenaars van private wegen, waarvan wij tot nog toe gebruik mochten maken, zijn besprekingen gevoerd over aansprakelijkheid, opzegbaarheid, privaat karakter… afgerond met het ondertekenen van een contract. Een verbetering van de tot nu mondelinge afspraken. In sommige gevallen is de overeenkomst een echte win-win deal.
Wij zijn zeer gelukkig, want de 6 lussen zullen op die manier bestendigd worden. Elke route krijgt een startpaneel, volledig nieuwe bewegwijzering, infopanelen, rustbanken waar nodig en een wandelkaart met inspiratieboekje. Blijf op de hoogte via deze site.

Privaat en toch toegankelijk!
Met de eigenaars De Meyer en Op De Beeck konden we tot een akkoord komen om de aloude doorsteek van Mechelbaan naar Putsesteenweg weer toegankelijk te maken voor wandelaars. Voor fietsers is het pad niet geschikt en voor gemotoriseerde gebruikers is het niet toegelaten!
We maakten de passanten hierop attent met een paar bordjes. Onze ploeg zorgde voor een brugje en sas. Vanuit het dorp is het nu aangenaam wandelen tot bij de Jutse Plassen. Maak er gebruik van, met respect voor natuur en eigendom. De andere wegen op het terrein zijn uiteraard niet toegankelijk zonder toelating. Met dank aan de beide eigenaars

Een dozijn buurtwegen en kerkwegels benoemd
Oude kerkwegels in ere hersteld!
Op vraag van onze werkgroep werden 3 paden in de dorpskom bruikbaar gemaakt voor wandelaars en fietsers en werden naambordjes geplaatst.
Kerkepad, in de volksmond altijd zo genoemd
Vlinderpad, logische link naar de nabijgelegen Dagpauwoogschool
Pikkelpad, in het laaggelegen deel van het dorp, De Laag, droogden de boeren het gemaaid gewas op driepikkels.

Nestje Van Den Bulckpad
Het Brede Zeyppad maakt vanaf de start een ommetje langs Donderheide en keert dan terug richting ingang van het wandelbos langs een lang bospad. De werkgroep heeft bekomen dat dit pad erkend is geworden als ‘trage weg’ en dus niet toegankelijk voor gemotoriseerd vervoer. De bijpassende verkeersborden werden geplaatst. De bedding van het pad ligt er nu beter bij en het pad is nu benoemd als ‘Nestje Van Den Bulckpad’. Nestje woonde in deze buurt en was gekend als globetrotter per fiets.

Voetweg 49
Voetweg 49 verbindt de N10 met de Slenderstraat, nabij het kapelletje. Het pad is goed 500 m lang.
In oktober 2014 kregen we eindelijk bevestiging van de herwaardering. Tijdens de dag van de Trage Weg, onder het motto ‘Doorgang voor iedereen’. De straatnaambordjes prijken aan beide zijden met het logo Trage Wegen. Na 7 jaar heeft de werkgroep eindelijk resultaat beet, een belangrijk symbooldossier.

En sedert 2016 bovendien…
De Wip en Molenveld, kleine broertjes in de wijk Fruithoflaan.
Witte Relenspad langs de zoom van Brede Zeypbos (zijde Beukheuvel) genoemd naar de beruchte bende van Witte Relens die eertijds vaak in de Koningsbossen vertoefden.
Buurtweg 5 langsheen de Haagbeek tussen Liesmortel en Tallaart.
Stropersweg tussen Sander De Vosstraat en Jutse Plassen. Stropersweg, stropers weg.
Wielewaaldreef, mooi verbindingsdreef in Bossen, herinnering aan 60 jaar Natuurpunt Wielewaal.
Drijpikkel, zoals de omgeving noemde ten zuiden van fort van Lier (verbinding met N10).
Dat brengt ons arsenaal op 12! Wordt beslist vervolgd.

WERKGROEP TRAGE WEGEN
KONINGSHOOIKT

DOWNLOADS

 

 Van fort Koningshooikt naar Torekenswaver (9,2 km)

 Rondje Koningshooikt (15,2 km)

 Naar fort Koningshooikt (11 km)

 doe mee!

 Trage Wegen Koningshooikt, voorgesteld